zondag 12 augustus 2012

Molens in Schiedam


Reeds in 1580 wordt de Westmolen gebouwd. Voor zover ik uit de 'literatuur' (wikipedia) kan halen is dat de eerste Schiedamse molen. Verder geen informatie over hoe wat en waar. Ik tel 21 molens in de rijtje (in de tekst staat 'twintig').
Volgens mij staan hier geen molens tussen die bedoeld zijn om de waterhuishouding te reguleren (poldermolens?). Die waren er ook nog, bijvoorbeeld de Babbersmolen die nu nog ergens net buiten de stad staat).

De nog bestaande molens op jaartal van oorspronkelijke bouw:
1715 De Kameel. Molen de Kameel wordt gebouwd tijdens de beginjaren van de jeneverindustrie (30 meter ten oosten van de huidige Kameel). De behoefte aan mout was nog niet zo groot zodat de molens konden volstaan met een rank postuur en een kleinere hoogte (30,5 m).
Via een halfronde doorgang (de grot) konden kleine schepen tot in de molen varen om te laden en lossen.
In 2011 is de herbouwde molen geopend. Deze heeft een koppel maalstenen, kan elektriciteit opwekken, maar heeft als voornaamste functie (naast de historische) onderdak bieden aan de stichting Schiedamse molens. Het plan is om de molen te gebruiken voor techniekeducatie.
Overigens kon de molen, vanwege de verlegde zwaaikom, niet op de originele plaats herbouwd worden.

1770 De drie korenbloemen. Molen De Drie Koornbloemen, was eigendom van 18 branders die samen 26 aandelen in de molen bezaten. De molen draait regelmatig (maar ik weet niet of er dan ook iets gemalen wordt.

Korenbloem?
http://nl.wikipedia.org/wiki/Korenbloem


1785 De vrijheid
De molen draait regelmatig maar maalt niets op het moment

1794 De Walvisch. Dankzij de bloeiende walvisvaart groeit het afzetgebied voor moutwijn en jenever. Daarom is er behoefte aan een nieuwe molen: De Walvisch.
Anno nu wordt er graan gemalen dat wordt verkocht in de molenwinkel.


to be continued

Geen opmerkingen:

Een reactie posten