woensdag 28 maart 2018

Thrillers uit Scandinavië

Ik houd niet zo van thrillers. Wat kan ik mensen nou aanraden die wel van thrillers houden? Ik heb in de Gids voor Wereldliteratuur van Steinz een lijstje gevonden (op bladzijde 410). Ik zoek er wat over op:

De lachende politieman (1968) (Maj Sjöwall & Per Wahlöö); uit een serie over Martin Beck uit Stockholm, rechercheur in een falende welvaartsmaatschappij. (Bron: Steinz)

Wow, uit 1968! Handig voor mensen die het genre het laatste decennium hebben ontdekt en alle recente uitgaven al uit hebben. Dat zouden er volgens mij wel heel veel zijn, trouwens. Klinkt ook als geschikt voor mensen met een socialistische inslag. De serie loopt van 1965 tot 1975.

Beck schijnt (volgens Wikipedia) een echte antiheld te zijn met een voorliefde voor boeken over zeeslagen. Misschien wel interessant in het kader van de huidige Nederlandse discussie over Zeehelden/misdadigers.

'De lachende politieman' gaat over de zoektocht naar iemand die een machinegeweer in een bus leeg heeft geschoten, 9 doden. Klinkt ook best actueel. Vast interessant om toen met nu te vergelijken. Sjonge, ik zou hem bijna zelf gaan lezen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten