donderdag 16 augustus 2012

Much ado about nothing

In een drukke klusweek naar het theater. De kaartjes waren gelukkig al besteld anders waren we misschien niet gegaan en het was echt leuk. De Utrechtse spelen en New Cool Collective speelden M.A./N. Goede muziek, goed spel, briljante setting met spelers om en tussen het publiek en podium in het midden. Goed stuk, hoewel ik dit net als een aantal andere stukken van Shakespeare toch ook wel plat vind overkomen. Tuurlijk zit er ook verdieping in, maar omdat het volgen van het verhaal veel aandacht kost, is daar niet meteen ruimte voor in mijn hoofd en blijven de dik-erbovenop-elementen hangen. Maar wel heel lief natuurlijk dat de liefde alles overwint.
Ik vind het opmerkelijk dat Hero zo snel veroordeeld wordt, en zelf snel vergeeft. En is het normaal/heroïsch om te trouwen met een familielid van je overleden (gewaande) verloofde? Ook dat vindt Hero blijkbaar alleen maar leuk. Ik zou het geen leuk huwelijk vinden, als de beloftes gedaan tijdens dat huwelijk dus eigenlijk voor iemand anders bestemd waren. Anyway dat zal wel een milenniumkloof zijn.

In de oudste gedrukte tekst staat dat Much Ado About Nothing vóór 1600 'verscheidene keren in het openbaar opgevoerd was' en het is dan ook waarschijnlijk dat het stuk zijn debuut maakte in de herfst of winter van 1598-1599.
Much Ado About Nothing speelt zich af in Messina, een kustplaatsje op het eiland Sicilië, dat naast de 'teen' van Italië ligt. Hoewel het verhaal zich afspeelt op een tijdstip dat Sicilië onder Spaans bewind viel, weerspiegelen de personages duidelijk een meer Zuid-Italiaanse afkomst. (bron: wikipedia).

(En poeh, wat waren we laat thuis. Het laatste stuk met de taxi moeten doen.)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten